Verdenskort

Brexit kan påvirke dig

Hvad gør du, når Storbritannien melder sig ud af EU? Har du styr på alle de forandringer der kommer til at ske, hvad det bliver en hård Brexit?

Hvad sker der i Storbritannien?

Tirsdag den 16. januar 2019 stod Storbritannien overfor en afstemning, som ville afgøre om, de ville have en aftale med EU inden de forlader EU den 29. marts.

Onsdag den 17. januar 2019 stemte det britiske parlament imod Theresa Mays aftale med EU. Den britiske regering har 3 dage til at komme med en ny handlingsplan, ellers vil det ende med et hårdt Brexit. Man kan sammenligne Storbritanniens udtrædelse med EU, som værende en skilsmisse, dog afviste Storbritannien skilsmisseaftalen i går.

Men hvad kommer der til at ske, når Storbritannien kommer ud af EU?

Konsekvenserne er en hård Brexit, hvor de udtræder uden aftale. Dog er dette ikke sikkert, da Storbritannien kan nå at lave en ny aftale med de 28 EU-lande.

Konsekvenserne for en hård Brexit kan være:

  • Storbritannien vil blive et 3. land, derfor skal man have en eksporttilladelse ved eksport af enheder omfattet af CITES.
  • Eksport af kemikalier ud af landet skal anmeldes forud for eksport.
  • Import af kemikalier, som førhen har været lovligt at importere igennem en lovlig godkendelse, ville ikke være længere. Derfor kan der komme nye forpligtelser indenfor import af en række produkter, som er omfattet af produktspecifik kemikalieregulering.
  • Man vil ikke kunne passere grænsen til Storbritannien uden kontrolforanstaltninger, virksomhederne skal derfor til at udarbejde tolddeklarationer.
  • Der kommer nye krav til dokumentation af importerede varer. Virksomhederne skal derfor dokumenter oprindelsen af komponenterne i deres varer, hvilket bliver tjekket ved grænsen.

Har du brug for mere viden?

Erhvervsstyrelsen har lavet en interaktive tjekliste, der skal hjælpe danske virksomheder.

Dansk Industri har udarbejdet en guide til Brexit til virksomhederne.

denne guide forklarer Toldstyrelsen om told, afgifter og skat for danske virksomheder.

Hos Miljøstyrelsen kan virksomheder, der handler med affald eller kemikalier, orientere sig her

Finansielle virksomheder bliver også ramt – det fortæller Finanstilsynet om her.

LægemiddelstyrelsenFødevarestyrelsenLandbrugsstyrelsen og Udenrigsministeriet har skrevet artikler og guides til virksomheder.

EU-systemet har samlet en oversigt over lovforslag, der skal hjælpe alt fra bilproducenter til medicinalvirksomheder på denne hjemmeside.

Revisionshuset Pwc har også en ugentligt opdateret vejledning på sin hjemmeside.

De britiske myndigheder har lavet en omfattende liste over regler omkring godkendelse af medicin, søfart, energiregulering, mærkning af varer og meget mere.

Kilder:

Møller, Peter (2019). Her er seks mulige resultater af historisk Brexit afstemning. Lokaliseret d. 16. januar 2019 på: http://nyheder.tv2.dk/udland/2019-01-15-her-er-seks-mulige-resultater-af-historisk-brexit-afstemning

Møller, Peter (2019). Sådan rammes danskerne af et hårdt Brexit 29. marts. Lokaliseret d. 16. januar 2019 på: http://nyheder.tv2.dk/udland/2019-01-11-saadan-rammes-danskerne-af-et-haardt-brexit-den-29marts?cid=tv2.dk:S%C3%A5dan%20rammes%20danskerne%20af%20et%20h%C3%A5rdt%20Brexit%2029.%20marts:article

Miljø og fødevareinisteriet (2018). Hvad betyder Brexit for din virksomhed? Lokaliseret d. 16. januar 2019 på: https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2018/okt/hvad-betyder-brexit-for-din-virksomhed/

Buch, David & Ritzau (2019). Vi forbereder os på det væreste scenarie siger Løkke om Brexit. Lokaliseret d. 16. januar 2019 på: http://nyheder.tv2.dk/politik/2019-01-15-vi-forbereder-os-paa-det-vaerste-scenarie-siger-loekke-om-brexit?cid=tv2.dk:-%20Vi%20forbereder%20os%20p%C3%A5%20det%20v%C3%A6rste%20scenarie%2C%20siger%20L%C3%B8kke%20om%20Brexit:article

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *